Principii de funcţionare

Aplicaţia eDEN este concepută ca un utilitar pentru efectuarea conversiei sumelor de la valorile sumelor calculate în Lei VECHI la valori calculate în Lei NOI, respectând regulile de calcul conform legislaţiei în vigoare.

Aplicaţia permite conversia în ambele sensuri, deşi legislaţia nu impune acest lucru.

Pentru folosirea aplicaţie trebuie construit un set de metadate (date referitoare la baza dumneavoastra de date), ce va fi folosit în cursul conversiei.

Seturile de metadate se salvează în proiecte proprii aplicaţiei eDEN şi pot fi refolosite ulterior. Nu este neapărat necesar să aveţi acces direct la baza de date în momentul construcţiei metadatelor (cu condiţia să cunoaşteţi specificaţiile tehnice ale acesteia), însă trebuie neapărat să aveţi acces la baza de date în momentul conversiei, având în plus condiţia să cunoaşteţi datele de conectare la baza de date, precum şi datele unui utilizator cu drepturi de modificare, atât asupra datelor, cât şi asupra structurii bazelor de date.

Pentru construirea setului de metadate, trebuie să specificaţi una sau mai multe surse de date care vor fi folosite pentru accesul la date.

Pentru fiecare sursă de date se pot specifica unul sau mai multe tabele care vor fi prelucrate. Pentru fiecare tabel trebuie specificate câmpurile care conţin sume de bani şi care vor fi procesate. Ca şi unelte avansate se pot specifica clauze SQL Where care vor fi folosite pentru selecţia înregistrărilor prelucrate. Aceste clauze pot fi specificate atât la nivel de tabel, cât şi la nivel de câmp.

După construcţia setului de metadate se poate începe procesul de conversie.

Procesul de conversie se poate face în ambele sensuri.

În cazul unei erori la conversia unui câmp, câmpul respectiv nu se converteşte, iar eroarea este raportată în ecranul de final de proces. Procesul de conversie poate fi întrerupt şi reluat în orice moment, dar trebuie să fiţi atenţi că în acest caz o parte din câmpuri au datele în format vechi, iar o parte în format nou. Acest lucru poate cauza disfuncţionalităţi aplicaţiilor existente.

 

Se recomandă efectuarea unei copii de siguranţă pentru baza dumneavoastră de date înainte de începerea procesului de conversie.

De asemenea, se recomandă conversia de test a datelor şi testarea aplicaţiilor existente pentru a evita omiterea conversiei unui câmp. Această conversie de test trebuie efectuată înainte de termenul intrării în aplicare a denominării pentru a putea corecta eventualele erori.

 

Pentru personalizarea aplicaţiei, precum şi pentru construcţia bazelor de metadate, puteţi contacta firma Bitomic Software la adresa office@bitomic.ro sau tel. 021 240.93.69; 0722 79.44.20.